BURSA İNEGÖL İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

BAĞIMLILIK TEDAVİSİ OLAN BİR HASTALIKTIR

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, müdür, müdür yardımcılarına ve rehber öğretmenlere yönelik ‘Uyuşturucu madde ve teknoloji bağımlılığı’ konulu seminer düzenledi.
BAĞIMLILIK TEDAVİSİ OLAN BİR HASTALIKTIR

MADDEYE BAŞLAMA YAŞI DÜŞÜYOR
Dörtçelik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin çok amaçlı salonunda gerçekleştirilen seminere, Yeşilay Bursa Şubesi Başkanı Dr. Serhat Yamalı konuşmacı olarak katıldı. 


Dr. Serhat Yamalı,
 “Türkiye’de ve dünyada hızla tütün, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Diğer bağımlılıklar gibi teknoloji ve kumar bağımlılığı da kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır. 
Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla mümkün olur” diye konuştu. 


PSİKOLOJİK TAHRİBATA YOL AÇAR
Bağımlılığın ciddi bir hastalık olduğunun altını çizen Yamalı, 
“Bağımlılık tedavisi, belirli şemaları ve ilkeleri içeren kapsamlı bir protokol ile sağlanabilir. Bağımlı kişiler bağımlılığın bir hastalık olduğunu kabul eder ve hastalıklarda uyulması gereken kurallar olduğunu bilirlerse tedaviye uyumları artmaktadır.”
“Madde bağımlılığı, vücudun işlevlerini olumsuz yönde etkileyen maddelerin kullanılması, bundan dolayı zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır. Bağımlı, madde kullanımına ara verdiğinde yoksunluk belirtileri yaşar. Zamanla madde kullanım sıklığını ve dozunu artırır.”
“Uyuşturucu olarak kullanılan maddelerin kimyasal yapıları birbirinden farklıdır. Kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve psikolojik tahribata yol açarlar. 
Uyuşturucu maddelerin hiçbir güvenli kullanım şekli yoktur. Kullanan herkes için bağımlı olma riski eşittir. Hücrelerimiz vücuda giren her maddeyi tanır ve bir daha unutmamak üzere hafızasına alır. Hücresel öğrenme süreci denen bu durum herkes için geçerlidir” dedi. 


AKLI VE İRADEYİ İŞLEMEZ HALE GETİRİR
Uyuşturucu madde kullanımının etkilerinden söz eden Yamalı,
 “Aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi normal yaşam ve davranışlarından uzaklaştırır. Bulantı, kusma, karın ağrıları, kabızlık, ishal, mide ve bağırsak spazmlarına/kanamalarına sebep olur. 
Tüm iç organların zarar görmesine ve buna eşlik eden bir dizi hastalığa neden olur. Zehirlenmelere ve bu yolla gelen ölümlere sebep olur. Uyuşturucular, bireyin çevreye uyum yeteneğini azaltır. Bağımlı giderek aileden ve çevresinden kopararak, yalnızlaşır. Çoğu zaman bu tabloya ağır bunalımlar eşlik eder” dedi. 
Teknoloji bağımlılığına da değinen Dr. Serhat Yamalı, 
“Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması, teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabilir. 
İnternet ve teknoloji bağımlılığı diğer bağımlılıklarda olduğu gibi kişinin bağımlısı olduğu teknolojik ürüne ulaşamadığında yoksunluk yaşadığı bir durum olarak tanımlanmaktadır.”


TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞININ BELİRTİLERİ
“Yalnızca birkaç dakika diyerek saatler harcamak, çevrenizdekilere ekran karşısında geçirdiğiniz zaman hakkında yalan söylemek. Uzun süre bilgisayar kullanmaktan dolayı fiziksel sorunlardan şikâyet etmek. 
Anonim bir kişiliğe bürünmek. İnsanlarla internet üzerinden konuşmayı yüz yüze konuşmaya tercih etmek. İnternete girmek için yemek öğünlerinden, derslerden ya da randevulardan ödün vermek.”
“Gece geç saatlere kadar bilgisayar başında kalmak gibi belirtileri vardır. Okul öncesi yaş grubu için günde 30 dakikayı geçmeyecek şekilde internet kullanımı yeterlidir. 
İlköğretimin ilk 4 yılında ödev haricinde oyun ve eğlence için günlük 45 dakika zaman ayrılmalıdır. Sonraki yıllarda hafta sonu daha esnek olmakla birlikte günde 1 saat kullanım uygundur. Lise çağında da günlük 2 saat yeterlidir” dedi. 


BATAKLIĞI KURUTMAYA ÇALIŞMALIYIZ
İlçe Milli Eğitim Müdürü Fatih BİLİCAN ise bağımlılıkla mücadele konusunda eylem planı hazırladıklarını anımsatarak, 
“Gençliğimizi çürüten bu çok kötü musibetler tüm insanlığın hayatını karartıyor Özelliklede gençlere musallat oluyor. Gençlerin hepsi bizim okullarımızdan geçtiğine göre öncelikle sinekleri değil de bataklığı kurutmaya çalışmalıyız. Bu alışkanlığa düşmeden önce düşmemenin yollarını araştıralım istiyoruz.”
“Emniyet görevlilerimize çok teşekkür ediyoruz. Bu şer şebekelerin üzerlerine çok güzel gidiliyor ve bu illeti satıp dağıtanlar yakalanarak adaletin önüne teslim ediliyor. Çocuklarımız bu kötü alışkanlıklara düşmeden önlem almalıyız, bilinçlendirmeliyiz. Sadece çocuklarımızı değil tüm insanlarımızı bilinçlendirmeliyiz” dedi.

Kemalpaşa Mahallesi Cuma Sokak No 9/AC 16440 İnegöl/BURSA - 0224 445 22 00 / 0224 445 22 02

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.